Velkommen til Den Filippinske Klub, der holder møder i Frivilligcentret
Siden Maria og Nellie fra Filippinerne mødtes første gang på et danskkursus for 27 år siden, har de været venner. Som alle udlændinge i et andet land følte Maria og Nellie et behov for at samles med landsmænd, der havde samme kulturbaggrund, og hvor de kunne støtte hinanden ved fælles udfordringer med sprog og integration. Da de fx blev mødt med ”I skal tage tilbage, hvor I kommer fra!”-tilråb på gaden, var det rart at kunne fortælle hinanden, at alt nok skulle gå. ”Tonen er heldigvis blevet mildere, efter at der er kommet lovgivning om racisme”, siger Maria.
Maria kendte ingen filippinere i Danmark, da hun kom hertil, men gennem klubben har hun mødt flere fra hendes tid i Filippinerne.
Marias historie
Maria mødte sin mand, Ole i Bahrain – en østat i Mellemøsten – hvor de begge arbejdede. Ole var udsendt af sit firma, og Maria sang i et band. Sød musik opstod, men Oles kontrakt løb ud, og de tog hjem hver til sit land. Efter halvandet års fjernkorrespondance rejste Ole til Filippinerne, hvor de giftede sig. De bosatte sig efterfølgende i Danmark og fik med tiden to børn, hvoraf deres datter, Nicole nu er kasserer i Den Filippinske Klub.
”Åh nej, hvad er det for et land, jeg er kommet til? Her er masser af sne, og træerne er døde”, var Marias første tanke, da hun landede i Kastrup. Det var i november måned.
Det var svært at lære dansk, men nu taler begge kvinder sproget flydende. "Han, hun, nutid og datid bruges fx ikke på filippinsk”, fortæller Marias mand Ole. I begyndelsen talte Maria engelsk med sin mand, men efterhånden som der kom børn til, blev sproget mere og mere dansk i familien.
Maria og Nellie føler sig nu som danskere. Deres børn og børnebørn er vokset op her, og Danmark er deres hjem.
Filippinere i Danmark
Mange filippinere er kommet til Danmark som au pair-piger, en del filippinske kvinder bliver dansk gift. Ikke overraskende viser erfaringer, at det er lettere at tilpasse sig det danske samfund, når man kommer hertil som ung. Nellie har set eksempler på kvinder, der bliver dansk gift i en moden alder og flytter hertil. Men selv om de har børn i Danmark, bliver de ofte skilt og vender tilbage til Filippinerne.
Stor jubilæumsfest til november
Der har eksisteret forskellige filippinske klubber i Næstved siden 2001. Den nuværende ”Den Filippinske Klub” er stiftet som forening med vedtægter og CVR-nummer i 2013.
De første år blev møderne holdt privat, men efterhånden som der kom flere medlemmer til, flyttede møderne til Grønnegades Kaserne, og den 28. januar 2023 blev Frivilligcenter Næstved – De Sociale Foreningers Hus nyt mødested, da klubben her kan mødes for et medlemskab på i alt kun 300 kr. for et helt år.
Klubbens 10-års jubilæum fejres lørdag den 18. november 2023 med en stor fest på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.
Nye medlemmer
Når en nytilflyttet filippiner får udleveret CPR-nummer ved opholdstilladelse, har kommunen været flinke til at informere om klubben. Skulle du ikke have hørt om Den Filippinske Klub, og har du lyst til at vide mere, er du meget velkommen til at skrive til:
Medlemskab koster 110 kr. om året (55 kr. for unge singler).
Nye medlemmer er velkomne!
Bestyrelse
Nuværende Bestyrelse består af formand Maria Teresita Hardt, næstformand Nellie Valderama Nielsen, sekretær Mel-Vhi Felizario Nielsen, kasserer Nicole Hardt samt Jin Sørensen. Jay Valderama Nielsen og Luz Hansen er suppleanter.

Maria og Nelli fra Den Filippinske Klub
Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Den Filippinske Klub er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.