Skip to main content

Nyheder

Lukket den 7. marts 2025

  • Intro billede: Billede af lukket skilt

Lukket den 7. marts 2025

Sekretiratet i Frivilligcenter Næstved holder lukket fredag den 7. marts 2025, da vi er til årsmødes i vores landsforening (FriSe).

Hvis din forening skal låne lokale eller hente nøgle, så vær opmærksom på lukkedagen. Nøgler skal derfor hentes senest torsdag den 6. marts 2025, hvor vi har åbent kl. 12.00-18.00.

De bedste hilsner
Frivilligcenter Næstved

Billede af et lukketskilt

Foto: Colourbox.dk

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Lukket den 7. marts 2025

  • Læst: 99

Nye regler på spil - herunder banko

  • Intro billede: Billede af bankoplader

Nye regler på spil - og banko

Der er vedtaget en BANKO-PAKKE i Folketinget. Derfor skal I være ekstra opmærksomme på, at I overholder de nye regler på området fra 1. januar 2025.

Spilletilladelse eller ej?
Hvis den årlige salgssum er mindre end 15.000 om året, så skal I IKKE søge tilladelse hos Spillemyndigheden. Mere om det senere.

Der er så ikke noget krav om, at overskuddet skal uddeles til almennyttige formål.

Salgssummen dækker over den forventede sum af de lodder/banko-plader, sidespil/lotterier, som I forventer at sælge på et år. I dette tilfælde tæller ét år 12 måneder fra spillets afholdelse dvs. ikke ét regnskabsår. Salgssummen dækker kun over salg, der er direkte forbundet med spillet/lotteriet.

Summen dækker derfor ikke over salg af fx kaffe og kage ifm., at I afholder lotteri eller sælger dupper til bankospil osv.

Teksten fra betænkningen er som følger
”Det kræver ikke en tilladelse fra Spillemyndigheden at holde lotteri med en samlet årlig salgssum under 15.000 kr.

Fra 1. januar 2025 er det muligt for alle at holde mindre lotterier uden tilladelse fra Spillemyndigheden og uden krav til, hvad overskuddet går til. Det betyder, at fx skoleklasser, plejehjem og personaleforeninger kan holde lotterier, som kan være med til at finansiere fx lejrture og andre aktiviteter, eller som alene har et socialt formål.

Det er et krav, at salget af lodder mv. skal være under 15.000 kr. årligt. Salgssummen dækker udelukkende over salg, der er direkte forbundet med lotterierne. Det dækker derfor ikke over salg af fx kaffe og kage i forbindelse med lotterierne. Både lovtekst og betænkning ligger i link på Lotteriregler.dk”.

I er forpligtet til at sørge for, at spillet man deltager i, går ordentlig for sig, dvs. at det er betryggende. Man må derfor ikke kunne opleve den samme banko-plade fx ved, at nogen har taget deres plader med hjem og bruger dem, når de spiller andre steder. I skal derfor sikre, at pladen tilhører lige netop dette spil.
Det gælder ikke online lotterier (Walkie-talkie-banko, radio- osv.).

Med en årlig salgssum på 15.000 og opefter
Tilladelsen gælder i 12 måneder. Regnskab kun for banko-delen skal indsendes - endeligt ikke hele foreningens regnskab. I må udlodde til almennyttige formål, hvor overskuddet fra lotteriet går til et godt formål – læs mere på www.info.skat.dk/data.aspx under Ofte stillede spørgsmål.

I må gerne udlodde - dvs. overføre - overskuddet til foreningen flere gange om året eller efter hvert spil, så længe I overholder reglerne og laver et samlet regnskab inden for jeres frist for aflevering ift. tilladelsen.

Brug den digitale ansøgningsblanket, så modtager du en midlertidig forhåndstilladelse, når du har udfyldt den. Forhåndstilladelsen gælder, indtil jeres ansøgning er færdigbehandlet. Den endelige tilladelse sendes til foreningens E-Boks, som alle foreninger har pligt til at have.

Sikr jer, at CVR-registret på virk.dk er opdateret med jeres forenings aktuelle kontaktoplysninger.

På www.Lotteriregler.dk ligger også en PDF-udgave, I kan printe, udfylde, scanne og derefter sende ind, men så er der en sagsbehandlingstid på 4 uger. I uge 2 lå der 400 sager til behandling i Spillemyndigheden.

Ansøger I ved at printe, scanne og sende ind, må I ikke afholde spil, før I har modtaget tilladelsen.

Brug derfor den digitale ansøgning, og undgå ventetid. Den digitale ansøgning er ikke svær at udfylde, og tilladelsen er ikke personlig. Du hæfter derfor ikke personligt for foreningen, fordi du er søger på foreningens vegne.

Find vejledningen på Lotteriregler.dk

Her kan du også se svar på 'Ofte stillede spørgsmål' længere nede på siden.

Medlemskab ikke længere et krav
For alle kategorier under de nye regler gælder det, at det ikke længere er et krav, at alle bankospillere skal være medlemmer af jeres forening. I må selvfølgelig godt selv bestemme, at jeres bankospil kun er for medlemmer, men det er op til jer.

Bliv guidet
På Spillemyndighedens hjemmeside kan du ud fra jeres forventede salgssum blive guidet til, hvad der skal ske.

Spillemyndigheden: Lotteriregler.dk

Billede af bankoplader

Foto: Colourbox.dk

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Nye regler på spil - herunder banko

  • Læst: 306

Søg midler til hjælpe samfundets marginaliserede og udsatte grupper

  • Intro billede: Billede af en bunke mønter, hvor der gror et lille træ op af

Søg midler til hjælpe samfundets marginaliserede og udsatte grupper

To gange om året uddeler SjølundGenbrug penge til forskellige velgørende, sociale, humanitære eller kirkelige organisationer/foreninger primært fra Næstved og omegn.

SjølundGenbrugs formål er at hjælpe samfundets marginaliserede og udsatte grupper, f.eks. ensomme, hjemløse, psykisk syge, flygtninge og misbrugere.

Møder din forening/organisation SjælundGenbrugs formål, kan I søge støtte til jeres arbejde eller fx til et projekt eller arrangement.

Der er ansøgningsfrist den 1. marts og 1. september.

Ansøgningsskema og mere information finder du på SjølundGenbrugs hjemmeside.

Søg støtte hos SjølundGenbrug

Billede af en bunke mønter, hvor der gror et lille træ op af

Foto: Colourbox.dk

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Søg midler til hjælpe samfundets marginaliserede og udsatte grupper

  • Læst: 131

Gratis fællesskab om gode historier – alle er velkomne

  • Intro billede: Foto af tre personer, der sidder om et bord, hvoraf et par af dem læser op

Gratis fællesskab om gode historier – alle er velkomne

Besøger du Frivilligcenter Næstved en fredag eftermiddag, kan du på første sal nyde højtlæsningen af en god historie. Læseforeningens frivillige læseguider, Vivi og Rikke, læser højt, og guider deltagerne gennem en snak om det læste, som både kan være novelletekster, uddrag af romaner og poesi.

Læsefælleskabet er et frirum på tværs af alder, køn, kultur og sociale skel. Med udgangspunkt i metoden guidet fælleslæsning skaber værterne fællesskaber for alle, hvor en mangfoldighed af stemmer mødes omkring litteratur. Alle kan være med, da det hverken kræver forberedelse eller en særlig viden for at kunne deltage.

Alle, der har lyst til at mødes i et fællesskab og lytte til en god historie er velkomne. Der er ingen tilmelding, man kommer bare. Vivi og Rikke serverer kaffe og te undervejs, og det er gratis at deltage.

Sådan foregår en læsetime
Et læsefællesskab tager udgangspunkt i metoden guidet fælleslæsning – en metode udviklet til at dele skønlitterære læseoplevelser gennem live-læsning i mindre grupper – oftest med fire til otte deltagere. En uddannet læseguide veksler mellem højtlæsning og samtale.

Ud fra egen lyst vælger læseguiden, hvilke tekster hun tager med. Genre varierer typisk mellem digte, noveller og romanuddrag.

Du har mulighed for at deltage anonymt, og har du virksomme hænder, er du velkommen til at medbringe fx et strikketøj eller blyant og papir.

Samtalerummet i Frivilligcentret er et behageligt sted, der ikke minder det mindste om skole og undervisning. Her kan du slappe af, læne dig tilbage og lytte. Du får teksterne i kopieret version, så du kan følge med i oplæsningen og tage dem med hjem bagefter.

Ingen forberedelse eller særlige forkundskaber
Deltagelse kræver ingen forberedelse, da guidet fælleslæsning tager udgangspunkt i de følelser og tanker, der opstår umiddelbart, mens man læser en tekst. Samtalen bagefter bygger derved på den enkeltes læseoplevelse og de livserfaringer, hver læser bringer ind i forståelsen af værket. Og ikke på en fagspecifik, forhåndserhvervet viden om skønlitteratur. Også fraværet af forberedelse er en måde at inddrage alle i et fællesskab.

Det er noget nyt, som læses hver gang, og deltagerne kender ikke teksterne på forhånd. Derfor kan alle være med - og faktisk vente med at beslutte sig til deltagelse på selve dagen.

Eksempel på læsetime:
Hvis Maria Grene, projektleder fra Læseforeningen skulle guide et læsefællesskab, ville hun tage novellen ”Bademorgen” af Tove Jansson (hende der også har skrevet Mumitroldene) og matche den med ét af Siri Ranva Hjelms Jacobsens digte fra samlingen ”Havbrevene”. Begge tekster handler blandt andet om relationer i familier, og der er mange smukke ord og billeder om naturen. Eksempelvis er der et forhold mellem et barnebarn og en bedstemor, og det kunne være, deltagerne kunne relatere til det. Det kunne også være, at naturen og havene var genkendelige eller fremmedartet, og hun ville spørge ind til det.

Bag om Læseforeningen
Læseforeningens direktør Mette Steenberg forskede ved Aarhus Universitet i 2010. Her opdagede hun, at The Reader Organisation i Liverpool havde udviklet en metode ved navn Shared Reading. Den tog hun med tilbage til Danmark og startede derefter Læseforeningen. Siden 2015 har organisationen arbejdet i krydsfeltet mellem socialt udviklingsarbejde, kultur og mental sundhedsfremme med udgangspunkt i indsatsområderne udsathed, ensomhed og psykisk mistrivsel.

Vivi og Rikke har deltaget på et tredages læseguide-kursus, hvor de er trænet til at facilitere en samtale, hvor alle tanker og følelser, som teksterne vækker, er velkomne. Nogle mennesker har måske dårlige oplevelser med skønlitteratur, men finder læseforeningens fællesskab rart, fordi der ikke er nogle svar, der er rigtige eller forkerte.

Prøv det! Kom uforpligtende og oplev en magisk stund! Kender du nogen, der kunne have glæde af tilbuddet i din familie eller blandt dine venner og bekendte, vil vi være dig taknemmelig, hvis du fortæller om tilbuddet til dem.

Faktaboks
Læseforeningen tilbyder fællesskab om en bog hver fredag kl. 14-15 i Frivilligcenter Næstved - De Sociale Foreningers Hus, Samtalerummet, Farimagsvej 16, 4700 Næstved. I Samtalerummet står også et bogskab, hvor du er velkommen til at tage en gratis god bog med hjem (og evt. stille én, du har læst).

Læseforeningen er landsdækkende og har hovedsæde i Aarhus. De har omkring 200 aktive frivillige læseguider, der læser ved 160 ugentlige læsefællesskaber rundt i hele landet.

Læs mere på Læseforeningens hjemmeside

Foto af tre personer, der sidder om et bord, hvoraf et par af dem læser op

Foto: Pressefoto fra Læseforeningen.

.

Andre nyheder


Se flere nyheder

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Læseforeningen er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.

.

Forening i fokus, Forening i fokus - Find fællesskab

Læs mere …Gratis fællesskab om gode historier – alle er velkomne

  • Læst: 268

Puljekalenderen for 2025

  • Intro billede: Billede af en bunke mønter, hvor der gror et lille træ op af

Puljekalenderen for 2025

Nu er Puljekalenderen, som er en oversigt over Social- og Boligstyrelsens ansøgningspuljer på social- og ældreområdet i 2025, offentliggjort.

Her kan I få overblik over de forskellige ansøgningspuljer, og hvornår de kan søges.
Både formålet med de forskellige puljer, puljernes målgrupper og hvem, der kan søge puljerne (ansøgerkreds), men også hvornår de forskellige puljer forventes at blive udmeldt og udmøntet, fremgår af puljekalenderen.

Puljekalenderen 2025 blev offentliggjort i januar og opdateres hvert kvartal, så potentielle ansøgere kan løbende orientere sig i hvilke puljer, der kan søges resten af året.

Hent puljekalenderen og læs mere på styrelsens hjemmeside

Foto: Colourbox.dk

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Puljekalenderen for 2025

  • Læst: 238