Skip to main content

Nyheder

Gratis fællesspisning - March mod ensomhed 2024

 • Intro billede: Foto af Patrick fra March mod ensomhed i 2023

Gratis fællesspisning - March mod ensomhed 2024

Tirsdag den 20. august 2024 kommer Patrick til Næstved på sin gåtur rundt i Danmark, hvor han sætter fokus på ensomhed.

Frivilligcenter Næstved, Velliv, Næstved Kommune og Naest Ved Afrika inviterer i den forbindelse til gratis fællesspisning kl. 18.30 – 21.00 i Frivilligcenter Næstved – De Sociale Foreningers Hus, Farimagsvej 16, 4700 Næstved.

Nærmere beskrivelse af arrangementet følger.

Du kan allerede nu tilmelde dig arrangementet - klik den blå knap.

Link til tilmelding

Foto af Patrick fra March mod ensomhed i 2023

Patrick fra March mod ensomhed i 2023.
Foto: Næstved Sundhedscenter.

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Gratis fællesspisning - March mod ensomhed 2024

 • Læst: 237

”Det var en haj”

 • Intro billede: Amputationsforeningens logo

"Det var en haj"

Sådan begynder Jan sin historie, hvor han fortæller, hvordan han mistede sit venstre underben. Humoren er i behold, men alvoren har været en medspiller i hans liv det seneste år. Det, der begyndte som et uskyldigt sår på en tå, da et bræt faldt ned over den, endte med amputation af benet.

Jan er sammen med Robert, der også er benamputeret, medstifter af Cafe Balancegang Næstved – en lokalafdeling af Amputationsforeningen.

Mens Jan ventede på en benprotese, gik han til træning i Sundhedscentret for at forberede både fysikken og balancen. I mellemtiden lagde Jans kone et opslag op på Amputationsforeningens Facebookgruppe med spørgsmål, der var opstået efter amputationen. De så Robert. Han kontaktede Jan og hjalp med svar. Kan jeg bade som hidtil? Rejse? Hvad gør man lufthavnen og på flyet? Hvad hvis der opstår sår på benstumpen? Kan jeg arbejde efter amputationen? Hvilke hjælpemuligheder er der?

Ud over den fysiske funktionsnedsættelse var det også en stor psykisk belastning af blive amputeret. Efter operationen følte både Jan og Robert sig overladt til sig selv i det offentlige system. Jan fik en bog på 100 sider om amputation med hjem, ”men det var alt for overvældende, selv om det sikkert er en god bog”, siger Jan.

Café Balancegang, Næstved – en lokalafdeling af Amputationsforeningen

På Amputationsforeningens Facebookside fandt Robert ud af, at der stort set ikke var et aktivt foreningsliv for amputerede øst for Storebælt. Robert kontaktede derfor Jan, der også var fra Næstvedområdet, igen, og sammen blev de enige om at skabe et netværk med aktiviteter og arrangementer for amputerede. ”Café Balancegang Næstved” var en realitet.

Den 3. februar 2024 mødtes Café Balancegang Næstved på Holmegaard Værk, og her gik snakken lystigt. Arrangementet viste et stort behov for at udveksle erfaringer og oplevelser med andre amputerede. Siden har foreningen haft besøg af en amputationsrådgiver, og de har også været på tur til Gavnø Slot.

At skabe et socialt aktivt liv for amputerede er foreningens vigtigste formål, og mange pårørende er søde til at hjælpe til ved arrangementerne”, siger Robert og Jan.

Der er også mange arrangementer i kalenderen til efteråret. Blandt andet en aktivitetsweekend på Hou Søsportcenter, krolf på Hotel Præstekilde på Møn, en udflugt til Middelaldercentret I Nykøbing Falster, tur til Skovtårnet og julefrokost i Frivilligcenter Næstved. Nogle arrangementer står hovedorganisationen for, andre står den lokale Næstvedgruppe for. Se tidspunkter og andre detaljer på https://amputationsforeningen.dk/arrangementer/ 

Hvis man vil, kan man rigtig mange ting - også når man er amputeret. Mange sidder hjemme og har ondt af sig selv, ønsker ikke medlidenhed og opmærksomhed og vil ikke ud. Det er dem/jer, vi skal have ind i Café Balancegang”, siger Robert, og Jan tilføjer, at der ved møderne er en meget positiv stemning og ingen brok, så kom ud af busken og tag med!

Man behøver ikke at være medlem af Amputationsforeningen for at deltage i lokale arrangementer. Aktiviteterne koster kun de udgifter, der er forbundet med møderne fx entré, forplejning mv. Hvis du ønsker medlemskab af hovedorganisationen, koster det 200 kr. om året pr. person og 300 kr. for en familie.

Har du brug for rådgivning vedrørende kørekort, proteser, advokatbistand, hjælpemidler, love, regler eller fif og tips til din dagligdag kommer Robert eller jeg også gerne ud til dig og deler vores erfaringer med dig”, udtaler Jan. Du kan skrive til Jan på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og Robert på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Lidt tanker, tips og tricks om amputation fra erfaringskassen

Når du går på et fortov som tobenet, tænker du måske ikke over, at fortovet hælder, for at regnvandet kan løbe af. Men som amputeret ”falder” du til siden. Det kan også være udfordrende at stå op i brusebad. Hvad gør du så? At køre bil klarer både Jan og Robert begge, bare bilen har automatgear.

Skal du i teatret eller biografen kan det være en god idé at booke et ydersæde, så protesen kan ”stikke” lidt ud på gangen. ”Det er også en god idé at tjekke, om der er trapper uden gelænder, og hvor høje trinnene er”, siger Robert. På en kold dag på golfbanen kan Robert finde på at svare ”kun på det ene ben”, når nogen spørger, om han fryser. Med humor og et lyst sind kommer man langt.

Nogle spørger ind til, om man kan ”mærke noget” i den legemsdel, der ikke er der mere. Hverken Robert eller Jan har fantomsmerter. De har en teori om, at smerterne opstår hos personer, der har været ude for et uheld, hvor benet er revet af og nerveenderne derfor gået i stykker på en ikke planlagt måde.

Robert fortæller: ”når jeg tager mit ben på i flyet for at gå på toilettet, kigger de andre noget. Men selv om de er nysgerrige, spørger de ikke ind til, hvad der er sket, eller hvordan jeg har det. Spørg endelig!” og Jan supplerer: ”Jeg ville også ønske at nysgerrige spurgte løs. Som indgangsvinkel til en snak har jeg overvejet at få trykt en t-shirt med teksten ”It was a shark” (det var en haj - underforstået, der snuppede benet).

Jan og Robert fra Cafe Balancegang, Næstved - en lokalafdeling af Amputationsforeningen

Robert (tv) og Jan fra Cafe Balancegang, Næstved - en lokalafdeling af Amputationsforeningen

Faktaboks

 • 1.500-1.600 danskere amputeres hvert år.
 • Årsagerne er typisk diabetes, kræft, hjerte-karsygdomme eller trafik- og arbejdsulykker.
 • Amputationsforeningen har på landsplan 570 medlemmer.
 • Café Balancegang Næstved, der er medlem af Frivilligcentret, har ikke et medlemskartotek.
 • www.amputationsforeningen.dk - her kan du se kommende arrangementer
 • www.facebook.com/amputationsforeningen  - privat gruppe på Facebook
Amputationsforeningens logo

Andre nyheder


Se flere nyheder

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Amputationsforeningen er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.

Forening i fokus, Forening i fokus - Find fællesskab

Læs mere …”Det var en haj”

 • Læst: 554

Sommerferie

 • Intro billede: Billede af forskellige sole med ansigter og rekvisitter, som er klar til at holde sommerferie

Sommerferie

Frivilligcenter Næstved og De Sociale Foreningers Hus holder sommerlukket i hele juli.

Det betyder, at vores sidste åbningsdag inden sommerferien er fredag den 28. juni 2024 kl. 9.00-12.00. Det er som udgangspunkt ikke muligt at låne lokaler i sommerferien.

Vi åbner dørene igen torsdag den 1. august 2024, hvor vi har åbent kl. 12.00–18.00.

I ønskes alle en rigtig dejlig sommer.

Sommerhilsner fra
Frivilligcenter Næstved

Billede af forskellige sole med ansigter og rekvisitter, som er klar til at holde sommerferie

Foto: Colourbox.dk

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Sommerferie

 • Læst: 369

Samarbejde mellem patientforeninger

 • Intro billede:

Samarbejde mellem patientforeninger

Mange har mere end én sygdom at slås med, og det kan derfor være en fordel, at flere patientforeninger går sammen om foredrag og arrangementer. På den måde kan erfaringer udveksles på tværs, som Osteoporoseforeningen og Gigtforeningens lokalafdelinger har gjort med et foredrag i september.

Hvordan opstod idéen til samarbejdet og formål

Ofte hænger knas med led og knogler sammen, fordi medicinsk behandling af gigt kan forårsage forøget kalktab i knoglerne. Det er derfor vigtigt at få talt med lægen om netop din risiko”, udtaler Lis Hummel fra Gigtforeningen.

Det var Kirsten fra Gigtforeningen, der fik idéen til et foredrag på tværs af patientforeningerne, da hun tilfældigt kom til at sidde ved siden af én fra Osteoporoseforeningen ved et arrangement. De kom til at tale om gigtmedicins bivirkninger i form af knoglenedbrud. Efterfølgende kontaktede hun en ekspert og foredragsholder på området, og et samarbejde på tværs af patientforeninger var skabt.

Økonomisk kan vi bedre løfte opgaven, når vi går sammen to foreninger”, udtaler Anne Marie fra Osteoporoseforeningen og Anita supplerer: ”Vores organisationer kan også spare med hinanden omkring fx fondssøgninger og rekruttering af nye bestyrelsesmedlemmer. I Faxe Kommune afholdes ét årligt møde for Sundhedsnetværket i Frivilligrådet i Faxe Kommune. Det kunne måske være en idé for andre kommuner at tage op for at fremme samarbejder på tværs af patientforeninger?

Foredrag: Gigtmedicin medfører knogleskørhed

Onsdag den 4. september 2024 kl. 18.00-20.00 holder overlæge Pia Eiken fra Bispebjerg Hospital foredrag om gigtmedicin og dets mulige bivirkninger i forhold til knogleskørhed.

Du kan høre foredraget i Musikstalden, Grønnegade 10, 4700 Næstved, hvor der også vil være mulighed for at stille spørgsmål. Alle er velkomne.


Pris: 50 kr. for medlemmer, 80 kr. for ikke medlemmer. Prisen er inkl. sandwich og vand i pausen og betaling sker via MobilePay ved tilmelding eller kontant med fremmøde.

Tilmelding til Gigtforeningen: https://gfsydsjaellandmoen.nemtilmeld.dk/28/, mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 22 14 22 75.

Tilmelding til Osteoporoseforeningen: https://st.nemtilmeld.dk/ eller sms/tlf. 31 78 92 34 (Anne Marie).

Læs mere om arrangementet: Kultunaut.dk: https://www.kultunaut.dk/perl/arrmore/type-nynaut?ArrNr=17465213

Personlige historier

Anita fra Osteoporoseforeningen: ”Da jeg fik diagnosen knogleskørhed, blev jeg efterladt med stor frustration over, hvor få oplysninger om sygdommen jeg fik fra sundhedsvæsenet. Jeg meldte mig ind i den lokale afdeling af Osteoporoseforeningen og fik her den viden, jeg havde brug for samt håb for fremtiden med sygdom via foredrag. Foreningen tilbyder også personlig telefonisk vejledning med læge, sygeplejerske, diætist og fysioterapeut.

På et tidspunkt kom jeg i bestyrelsen og for halvandet år siden formand. Jeg er rigtig glad for at være frivillig i Osteoporoseforeningen, hvor vi har et godt netværk. Vi udvikler nye tiltag lokalt og er meget lydhør overfor medlemmernes ønsker”.

Lis fra Gigtforeningen: ”Jeg har haft gigt i rigtig mange år. På et tidspunkt blev jeg henvist til Sano Rehabiliteringscenter i Skælskør. Det ophold fik jeg meget ud af og efterfølgende meldte jeg mig ind i Gigtforeningen bl.a. for at give lidt tilbage ved at arbejde som frivillig. Nu er jeg kasserer. Jeg har smerter døgnet rundt. Min medicin er bl.a. at engagere mig i foreningsarbejdet. Det giver mig utroligt meget at kunne hjælpe andre ved at fortælle, hvor de kan hente rådgivning, støtte og hjælp i deres situation med gigt.

På et tidspunkt i mit sygdomsforløb stødte Osteoporose så til, det har ikke gjort det nemmere. Min højde er reduceret fra 160 til 144 cm pga. sammenfald i ryggen, og det går kun én vej. Men jeg håber at kunne overbevise andre om, at man stadig kan meget. Vi kan fx stadig tage på skovtur eller lave snobrød over bål”.

Gigtforeningen

Som medlem af Gigtforeningen får du viden og gode råd. Du får også personlige medlemsfordele i webshoppen, på ferier og til arrangementer. Samtidig støtter du en god sag for 340 kr. om året.

Gigtforening Sydsjælland Møn breder sig over fire kommuner: Vordingborg, Næstved, Faxe og Stevns. Foreningen har en vision om at danne lokalgrupper på henholdsvis Møn og i Faxe/Stevns, da den geografiske spredning i foreningen er stor ved cafémøder og udflugter. Lige nu er der lokalgrupper i Vordingborg og Næstved.

Kunne du tænke dig at blive medlem af Gigtforeningen, så kontakt Lis Hummel på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 22 14 22 75. Læs mere på www.gigtforeningen.dk

Osteoporoseforeningen

Som medlem i Osteoporoseforeningen kan du møde andre i samme situation og få gratis hjælp og ekspertrådgivning. Samtidig støtter du knoglesagen og er med til at sætte fokus på sygdommen, der både rammer mænd og kvinder.

Osteoporoseforeningen Lokalafdeling Storstrøm dækker Næsted, Faxe, Stevns, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner. Afdelingen afholder fire foredrag om året i Næstved Kommune. Én gang om måneden holdes knoglecafé i Frivilligcenter Næstved, hvor der også er indlagt gåtur med øvelser i naturen. Her bliver udvekslet problematikker med sygdommen blandt medlemmerne og dagens nyheder bliver vendt over en kop kaffe/te.

Kom med i netværket og bliv medlem af Osteoporoseforeningen: sms KNO til 1217, skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring til 86 13 91 11. Få mere information på www.osteoporose.dk

Frivillig kasserer søges
Kunne du tænke dig at være med til at gøre en forskel og blive kasserer i vores bestyrelse? Link til kasserer job i Osteoporoseforeningen finder du her: https://frivilligjob.dk/job/148888/vil-du-vaere-kasserer-i-osteoporoseforeningens-lokalafdeling-storstrom.

Foreninger: Samarbejd på tværs!

Sundhedsvæsenet er opdelt, men det er vi mennesker ikke. Derfor giver det god mening at se på helheden – og på, hvad der er vigtigt for den enkelte. Måske Depressionsforeningen og Bedre Psykiatri kunne have glæde af at gå sammen om arrangementer? Måske flygtningeorganisationer kunne skaffe tøj til nytilflyttere i genbrugsbutikker? Måske foreninger omkring børn, unge og ældre kunne samarbejde?

Vi i Frivilligcenter Næstved ser mange muligheder og hjælper jer gerne videre, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os for sparring på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 55 77 62 43.

Foto af Lis og Kirsten fra Gigtforeningen og Anita og Anne Marie fra Osteoporoseforeningen

Fra venstre: Lis og Kirsten fra Gigtforeningen, Anita og Anne Marie fra Osteoporoseforeningen

Gigtforeningens logo
Osteoforoseforeningens logo
Foto af overlæge Pia Eiken

Overlæge Pia Eiken fra Bispebjerg Hospital holder foredrag om gigtmedicin og dets mulige bivirkninger i forhold til knogleskørhed


Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om samarbejdet mellem Gigtforeningen og Osteoporoseforeningen er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.

Andre nyheder


Se flere nyheder

Forening i fokus, Forening i fokus - Bliv frivillig, Forening i fokus - Find fællesskab

Læs mere …Samarbejde mellem patientforeninger

 • Læst: 794

Byt til nyt - efterlysning af bøger

 • Intro billede:

Byt til nyt - efterlysning af bøger

Da vi lægger vægt på bæredygtighed, er vi i Frivilligcentret i gang med at etablere et bogbytteskab, hvor du kan sætte og/eller tage en bog efter lyst og behov. Giv gerne dine gode bøger videre og glæd en medborger ved at sætte den i bogbytteskabet på 1. sal i Samtalerummet, Frivilligcenter Næstved – De Sociale Foreningers Hus, Farimagsvej 16, 4700 Næstved.

Er rummet optaget pga. møde, kan bøger afleveres i receptionen. Se vores åbningstider i bunden af siden.

Kom i godt selskab – dyk ned i en god bog!

Foto af bogbytteskabet i Samtalerummet

Bogbytteskabet i Samtalerummet.

Andre nyheder


Se flere nyheder

Læs mere …Byt til nyt - efterlysning af bøger

 • Læst: 611