Skip to main content

Kender du Dansk Folkehjælp?

Dansk Folkehjælps fornemmeste opgave er at drive indsatser, der skaber størst mulig effekt og forandring for de mest udsatte i Danmark. Derudover er organisationen også til stede internationalt med både nødhjælp og med udviklingshjælp. Engagerede frivillige lægger hvert år en stor indsats her inden for socialt arbejde, førstehjælp og forebyggelse samt indsamling af midler til brug for hjælp til udsatte grupper i Danmark og udlandet.

”Børnefamilierne, der modtager hjælp fra Dansk Folkehjælp, er virkelig pressede”, udtaler Mark, der oplever, det er fedt at se effekten af det sociale arbejde. Mark hjælper lokalafdelingerne i hele Danmark med rekruttering og fastholdelse af nye frivillige samt organisering af frivilligarrangementer. Lige nu er han fødselshjælper for en lokalafdeling i Næstved.

Frivillige søges i Næstved
Dansk Folkehjælp meldte sig ind i Frivilligcenter Næstved i januar 2023 med henblik på at starte en lokalafdeling i området. Afdelingens medlemmer holder møder i Frivilligcentrets lokaler og har på nuværende tidspunkt engageret sig i julehjælp-indsamling. På sigt ønsker afdelingen også at opbygge et samaritter-korps, som blandt andet kan hjælpe til ved større events, men det kræver flere medlemmer.

Tom Larsen er en af de nye i Næstved Afdelingen. Han har arbejdet som frivillig i Dansk Folkehjælp de seneste to år. ”Jeg elsker at hjælpe andre og gøre en forskel. Sidste år var jeg med på en ferielejr som frivillig. I år er jeg ferieleder det ene sted og tager med en anden afdeling som frivillig.

Lige nu er vi en håndfuld frivillige, som er direkte tilknyttet afdelingen i Næstved, da den er under oprettelse, men frivillige under Dansk Folkehjælp, der bor i Næstved kommune, vil blive flyttet over, så de hører under Næstved Afdeling.

Er du interesseret i at blive frivillig i Næstved, eller har du spørgsmål, er du velkommen til at sende mig en mail på mailadressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., udtaler én af de nye i Næstved Lokalafdeling, Tom Larsen.

Bred vifte af hjælpeopgaver
Nævnt i flæng finansierer organisationen Skolestarthjælp, Feriehjælp og Konfirmationshjælp i form af gavekort og mere langsigtede indsatser som et samlingssted for særligt udsatte familier. De har også tilbud målrettet ensomme ældre, som kan deltage i sociale aktiviteter og opbygge nye relationer, der gavner deres selvværd og mindsker helbredsmæssige udfordringer.

I samarbejde med Velux Fonden har Dansk Folkehjælp en litteraturgruppe for synshandicappede, hvor de hører lydbøger og taler om bøgerne.

Da stigende energipriser og inflation pressede fattige og udsatte familier ekstra hårdt, uddelte Dansk Folkehjælp i samarbejde med kommunerne 24,3 mio. kr. ud til 12.626 familier - hovedsageligt til enlige forsørgere på overførselsindkomst. Organisationen yder også gratis anonym økonomisk rådgivning til borgere - enlige og familier - der er i økonomiske vanskeligheder. En frivillig rådgiver kan fx hjælpe borgeren med at blive hørt i samtaler med kommunen og oplyse om rettigheder.

Sideløbende med alle aktiviteter arbejder organisationen med synliggørelse af konsekvenserne ved social og økonomisk ulighed i samfundet for den brede offentlighed. I 2021 var der fx 54.000 fattige børn i Danmark.

Mange har sikkert mødt Dansk Folkehjælps samaritter på markeder og festivaler. Foreningen faciliterer førstehjælpskurser, uddanner førstehjælpsinstruktører og har tilknyttet netværk af hjerteløbere, der har mulighed for at løbe frem til den skaderamte og yde hjælp i de vigtige minutter, inden ambulancen når frem.

Rundt om i landet driver Dansk Folkehjælp 11 genbrugsbutikker, hvor overskuddet går til socialt arbejde.

Hvem kan søge hjælp gennem Dansk Folkehjælp og hvordan?
Da kriterierne for at søge om hjælp er forskellige for de forskellige indsatser henvises til hjemmesiden folkehjaelp.dk. Alle ansøgere bliver screenet af deres hjemkommune for at sikre, at hjælpen lander hos dem, der har allermest brug for den.

”Vi sender snart mere end 1.000 børnefamilier på gratis sommerferie med frivillige feriehjælpere på sidelinjen. Familierne får et pusterum fra en hverdag præget af afsavn og kommer hjem rige på oplevelser. Det er familier, der ellers skulle undvære aktiviteter, som mange af os tager for givet”, udtaler Mark.

Du kan også hjælpe ved at give et bidrag
Via hjemmesiden folkehjaelp.dk har du mulighed for at sende et beløb direkte videre til de svageste i samfundet. Du kan enten vælge at dedikere din donation til en indsats efter eget ønske eller give det som en generel donation. Flere firmaer samarbejder med Dansk Folkehjælp fx Louis Nielsen, hvor økonomisk trængte borgere kan få gratis synstest og briller.

Historie
Under en arbejdsulykke i Cirkusbygningen i 1907 kom flere arbejdere alvorligt til skade, og deres arbejdskolleger så hjælpeløst til. Ulykken blev den direkte årsag til, at malersvenden Frederik M. Nielsen tog initiativ til at stifte ”Arbejdernes Samaritter Forening”, som vi i dag kender som Dansk Folkehjælp.

Hovedkontoret flyttede i 2014 fra Holeby på Lolland til Nykøbing Falster.

Fakta:

  • Dansk Folkehjælp har base i Nykøbing F.
  • 30 lokalafdelinger fordelt over hele landet
  • Mere end 1.000 aktive medlemmer
  • Mere end 1.000 frivillige
  • Medlemskab koster 150 kr. pr. år. Giver adgang til aktiviteter, kurser og frivilligweekend
  • I 2022 uddelte Dansk Folkehjælp jule-gavekort til 12.829 trængte børnefamilier – til en værdi af 21.167.850 kr. Pengene kom fra fonde, erhvervslivet og private.
Børn i skumbadskamp. Fotograf: Kasper Wielandt

Børn i skumbadskamp. Fotograf: Kasper Wielandt