Skip to main content

Samarbejde mellem patientforeninger

Mange har mere end én sygdom at slås med, og det kan derfor være en fordel, at flere patientforeninger går sammen om foredrag og arrangementer. På den måde kan erfaringer udveksles på tværs, som Osteoporoseforeningen og Gigtforeningens lokalafdelinger har gjort med et foredrag i september.

Hvordan opstod idéen til samarbejdet og formål

Ofte hænger knas med led og knogler sammen, fordi medicinsk behandling af gigt kan forårsage forøget kalktab i knoglerne. Det er derfor vigtigt at få talt med lægen om netop din risiko”, udtaler Lis Hummel fra Gigtforeningen.

Det var Kirsten fra Gigtforeningen, der fik idéen til et foredrag på tværs af patientforeningerne, da hun tilfældigt kom til at sidde ved siden af én fra Osteoporoseforeningen ved et arrangement. De kom til at tale om gigtmedicins bivirkninger i form af knoglenedbrud. Efterfølgende kontaktede hun en ekspert og foredragsholder på området, og et samarbejde på tværs af patientforeninger var skabt.

Økonomisk kan vi bedre løfte opgaven, når vi går sammen to foreninger”, udtaler Anne Marie fra Osteoporoseforeningen og Anita supplerer: ”Vores organisationer kan også spare med hinanden omkring fx fondssøgninger og rekruttering af nye bestyrelsesmedlemmer. I Faxe Kommune afholdes ét årligt møde for Sundhedsnetværket i Frivilligrådet i Faxe Kommune. Det kunne måske være en idé for andre kommuner at tage op for at fremme samarbejder på tværs af patientforeninger?

Foredrag: Gigtmedicin medfører knogleskørhed

Onsdag den 4. september 2024 kl. 18.00-20.00 holder overlæge Pia Eiken fra Bispebjerg Hospital foredrag om gigtmedicin og dets mulige bivirkninger i forhold til knogleskørhed.

Du kan høre foredraget i Musikstalden, Grønnegade 10, 4700 Næstved, hvor der også vil være mulighed for at stille spørgsmål. Alle er velkomne.


Pris: 50 kr. for medlemmer, 80 kr. for ikke medlemmer. Prisen er inkl. sandwich og vand i pausen og betaling sker via MobilePay ved tilmelding eller kontant med fremmøde.

Tilmelding til Gigtforeningen: https://gfsydsjaellandmoen.nemtilmeld.dk/28/, mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 22 14 22 75.

Tilmelding til Osteoporoseforeningen: https://st.nemtilmeld.dk/ eller sms/tlf. 31 78 92 34 (Anne Marie).

Læs mere om arrangementet: Kultunaut.dk: https://www.kultunaut.dk/perl/arrmore/type-nynaut?ArrNr=17465213

Personlige historier

Anita fra Osteoporoseforeningen: ”Da jeg fik diagnosen knogleskørhed, blev jeg efterladt med stor frustration over, hvor få oplysninger om sygdommen jeg fik fra sundhedsvæsenet. Jeg meldte mig ind i den lokale afdeling af Osteoporoseforeningen og fik her den viden, jeg havde brug for samt håb for fremtiden med sygdom via foredrag. Foreningen tilbyder også personlig telefonisk vejledning med læge, sygeplejerske, diætist og fysioterapeut.

På et tidspunkt kom jeg i bestyrelsen og for halvandet år siden formand. Jeg er rigtig glad for at være frivillig i Osteoporoseforeningen, hvor vi har et godt netværk. Vi udvikler nye tiltag lokalt og er meget lydhør overfor medlemmernes ønsker”.

Lis fra Gigtforeningen: ”Jeg har haft gigt i rigtig mange år. På et tidspunkt blev jeg henvist til Sano Rehabiliteringscenter i Skælskør. Det ophold fik jeg meget ud af og efterfølgende meldte jeg mig ind i Gigtforeningen bl.a. for at give lidt tilbage ved at arbejde som frivillig. Nu er jeg kasserer. Jeg har smerter døgnet rundt. Min medicin er bl.a. at engagere mig i foreningsarbejdet. Det giver mig utroligt meget at kunne hjælpe andre ved at fortælle, hvor de kan hente rådgivning, støtte og hjælp i deres situation med gigt.

På et tidspunkt i mit sygdomsforløb stødte Osteoporose så til, det har ikke gjort det nemmere. Min højde er reduceret fra 160 til 144 cm pga. sammenfald i ryggen, og det går kun én vej. Men jeg håber at kunne overbevise andre om, at man stadig kan meget. Vi kan fx stadig tage på skovtur eller lave snobrød over bål”.

Gigtforeningen

Som medlem af Gigtforeningen får du viden og gode råd. Du får også personlige medlemsfordele i webshoppen, på ferier og til arrangementer. Samtidig støtter du en god sag for 340 kr. om året.

Gigtforening Sydsjælland Møn breder sig over fire kommuner: Vordingborg, Næstved, Faxe og Stevns. Foreningen har en vision om at danne lokalgrupper på henholdsvis Møn og i Faxe/Stevns, da den geografiske spredning i foreningen er stor ved cafémøder og udflugter. Lige nu er der lokalgrupper i Vordingborg og Næstved.

Kunne du tænke dig at blive medlem af Gigtforeningen, så kontakt Lis Hummel på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 22 14 22 75. Læs mere på www.gigtforeningen.dk

Osteoporoseforeningen

Som medlem i Osteoporoseforeningen kan du møde andre i samme situation og få gratis hjælp og ekspertrådgivning. Samtidig støtter du knoglesagen og er med til at sætte fokus på sygdommen, der både rammer mænd og kvinder.

Osteoporoseforeningen Lokalafdeling Storstrøm dækker Næsted, Faxe, Stevns, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner. Afdelingen afholder fire foredrag om året i Næstved Kommune. Én gang om måneden holdes knoglecafé i Frivilligcenter Næstved, hvor der også er indlagt gåtur med øvelser i naturen. Her bliver udvekslet problematikker med sygdommen blandt medlemmerne og dagens nyheder bliver vendt over en kop kaffe/te.

Kom med i netværket og bliv medlem af Osteoporoseforeningen: sms KNO til 1217, skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring til 86 13 91 11. Få mere information på www.osteoporose.dk

Frivillig kasserer søges
Kunne du tænke dig at være med til at gøre en forskel og blive kasserer i vores bestyrelse? Link til kasserer job i Osteoporoseforeningen finder du her: https://frivilligjob.dk/job/148888/vil-du-vaere-kasserer-i-osteoporoseforeningens-lokalafdeling-storstrom.

Foreninger: Samarbejd på tværs!

Sundhedsvæsenet er opdelt, men det er vi mennesker ikke. Derfor giver det god mening at se på helheden – og på, hvad der er vigtigt for den enkelte. Måske Depressionsforeningen og Bedre Psykiatri kunne have glæde af at gå sammen om arrangementer? Måske flygtningeorganisationer kunne skaffe tøj til nytilflyttere i genbrugsbutikker? Måske foreninger omkring børn, unge og ældre kunne samarbejde?

Vi i Frivilligcenter Næstved ser mange muligheder og hjælper jer gerne videre, så tøv ikke med at ringe eller skrive til os for sparring på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 55 77 62 43.

Foto af Lis og Kirsten fra Gigtforeningen og Anita og Anne Marie fra Osteoporoseforeningen

Fra venstre: Lis og Kirsten fra Gigtforeningen, Anita og Anne Marie fra Osteoporoseforeningen

Gigtforeningens logo

Osteoforoseforeningens logo

Foto af overlæge Pia Eiken

Overlæge Pia Eiken fra Bispebjerg Hospital holder foredrag om gigtmedicin og dets mulige bivirkninger i forhold til knogleskørhed


Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om samarbejdet mellem Gigtforeningen og Osteoporoseforeningen er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.