"Det var en haj"
Sådan begynder Jan sin historie, hvor han fortæller, hvordan han mistede sit venstre underben. Humoren er i behold, men alvoren har været en medspiller i hans liv det seneste år. Det, der begyndte som et uskyldigt sår på en tå, da et bræt faldt ned over den, endte med amputation af benet.
Jan er sammen med Robert, der også er benamputeret, medstifter af Cafe Balancegang Næstved – en lokalafdeling af Amputationsforeningen.
Mens Jan ventede på en benprotese, gik han til træning i Sundhedscentret for at forberede både fysikken og balancen. I mellemtiden lagde Jans kone et opslag op på Amputationsforeningens Facebookgruppe med spørgsmål, der var opstået efter amputationen. De så Robert. Han kontaktede Jan og hjalp med svar. Kan jeg bade som hidtil? Rejse? Hvad gør man lufthavnen og på flyet? Hvad hvis der opstår sår på benstumpen? Kan jeg arbejde efter amputationen? Hvilke hjælpemuligheder er der?
Ud over den fysiske funktionsnedsættelse var det også en stor psykisk belastning af blive amputeret. Efter operationen følte både Jan og Robert sig overladt til sig selv i det offentlige system. Jan fik en bog på 100 sider om amputation med hjem, ”men det var alt for overvældende, selv om det sikkert er en god bog”, siger Jan.
Café Balancegang, Næstved – en lokalafdeling af Amputationsforeningen
På Amputationsforeningens Facebookside fandt Robert ud af, at der stort set ikke var et aktivt foreningsliv for amputerede øst for Storebælt. Robert kontaktede derfor Jan, der også var fra Næstvedområdet, igen, og sammen blev de enige om at skabe et netværk med aktiviteter og arrangementer for amputerede. ”Café Balancegang Næstved” var en realitet.
Den 3. februar 2024 mødtes Café Balancegang Næstved på Holmegaard Værk, og her gik snakken lystigt. Arrangementet viste et stort behov for at udveksle erfaringer og oplevelser med andre amputerede. Siden har foreningen haft besøg af en amputationsrådgiver, og de har også været på tur til Gavnø Slot.
”At skabe et socialt aktivt liv for amputerede er foreningens vigtigste formål, og mange pårørende er søde til at hjælpe til ved arrangementerne”, siger Robert og Jan.
Der er også mange arrangementer i kalenderen til efteråret. Blandt andet en aktivitetsweekend på Hou Søsportcenter, krolf på Hotel Præstekilde på Møn, en udflugt til Middelaldercentret I Nykøbing Falster, tur til Skovtårnet og julefrokost i Frivilligcenter Næstved. Nogle arrangementer står hovedorganisationen for, andre står den lokale Næstvedgruppe for. Se tidspunkter og andre detaljer på https://amputationsforeningen.dk/arrangementer/
”Hvis man vil, kan man rigtig mange ting - også når man er amputeret. Mange sidder hjemme og har ondt af sig selv, ønsker ikke medlidenhed og opmærksomhed og vil ikke ud. Det er dem/jer, vi skal have ind i Café Balancegang”, siger Robert, og Jan tilføjer, at der ved møderne er en meget positiv stemning og ingen brok, så kom ud af busken og tag med!
Man behøver ikke at være medlem af Amputationsforeningen for at deltage i lokale arrangementer. Aktiviteterne koster kun de udgifter, der er forbundet med møderne fx entré, forplejning mv. Hvis du ønsker medlemskab af hovedorganisationen, koster det 200 kr. om året pr. person og 300 kr. for en familie.
”Har du brug for rådgivning vedrørende kørekort, proteser, advokatbistand, hjælpemidler, love, regler eller fif og tips til din dagligdag kommer Robert eller jeg også gerne ud til dig og deler vores erfaringer med dig”, udtaler Jan. Du kan skrive til Jan på
Lidt tanker, tips og tricks om amputation fra erfaringskassen
Når du går på et fortov som tobenet, tænker du måske ikke over, at fortovet hælder, for at regnvandet kan løbe af. Men som amputeret ”falder” du til siden. Det kan også være udfordrende at stå op i brusebad. Hvad gør du så? At køre bil klarer både Jan og Robert begge, bare bilen har automatgear.
Skal du i teatret eller biografen kan det være en god idé at booke et ydersæde, så protesen kan ”stikke” lidt ud på gangen. ”Det er også en god idé at tjekke, om der er trapper uden gelænder, og hvor høje trinnene er”, siger Robert. På en kold dag på golfbanen kan Robert finde på at svare ”kun på det ene ben”, når nogen spørger, om han fryser. Med humor og et lyst sind kommer man langt.
Nogle spørger ind til, om man kan ”mærke noget” i den legemsdel, der ikke er der mere. Hverken Robert eller Jan har fantomsmerter. De har en teori om, at smerterne opstår hos personer, der har været ude for et uheld, hvor benet er revet af og nerveenderne derfor gået i stykker på en ikke planlagt måde.
Robert fortæller: ”når jeg tager mit ben på i flyet for at gå på toilettet, kigger de andre noget. Men selv om de er nysgerrige, spørger de ikke ind til, hvad der er sket, eller hvordan jeg har det. Spørg endelig!” og Jan supplerer: ”Jeg ville også ønske at nysgerrige spurgte løs. Som indgangsvinkel til en snak har jeg overvejet at få trykt en t-shirt med teksten ”It was a shark” (det var en haj - underforstået, der snuppede benet).
Robert (tv) og Jan fra Cafe Balancegang, Næstved - en lokalafdeling af Amputationsforeningen
Faktaboks
- 1.500-1.600 danskere amputeres hvert år.
- Årsagerne er typisk diabetes, kræft, hjerte-karsygdomme eller trafik- og arbejdsulykker.
- Amputationsforeningen har på landsplan 570 medlemmer.
- Café Balancegang Næstved, der er medlem af Frivilligcentret, har ikke et medlemskartotek.
- www.amputationsforeningen.dk - her kan du se kommende arrangementer
- www.facebook.com/amputationsforeningen - privat gruppe på Facebook
Andre nyheder
Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Amputationsforeningen er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.