imagefp4Kontakt os:

Log på

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nyheder

Søg fondsmidler til aktiviteter og udflugter for børn

Søg fondsmidler til aktiviteter og udflugter for børn

Poul Erik Bech Fonden er interesseret i at støtte foreninger med frivillige kræfter, som gør en...

Ny pulje: Udflugter, ferielejre, musik- og kulturarrangementer

Ny pulje: Udflugter, ferielejre, musik- og kulturarrangementer

Bemærk kort ansøgningsfrist: 29. maj 2020 kl. 12.00. Formålet med ansøgningspuljen er at yde...

Hjælp os med at hjælpe jer

Hjælp os med at hjælpe jer

I Frivilligcenter Næstved vil vi gerne støtte jer i jeres foreningsarbejde. Så længe corona-virus...

Rabatordning til foreninger i Næstved kommune

Rabatordning til foreninger i Næstved kommune

Gør din forening brug af Kvickly Næstveds rabatordning til foreninger og sportsklubber i...

Få ny viden med webinarer og online-kurser i coronatiden (opdateres løbende)

Få ny viden med webinarer og online-kurser i coronatiden (opdateres løbende)

Der er et stort udbud af gratis webinarer og online kurser for frivillige og frivillige foreninger...

 • Søg fondsmidler til aktiviteter og udflugter for børn

  Søg fondsmidler til aktiviteter og udflugter for børn

 • Ny pulje: Udflugter, ferielejre, musik- og kulturarrangementer

  Ny pulje: Udflugter, ferielejre, musik- og kulturarrangementer

 • Hjælp os med at hjælpe jer

  Hjælp os med at hjælpe jer

 • Rabatordning til foreninger i Næstved kommune

  Rabatordning til foreninger i Næstved kommune

 • Få ny viden med webinarer og online-kurser i coronatiden (opdateres løbende)

  Få ny viden med webinarer og online-kurser i coronatiden (opdateres løbende)

Næstved Kulturforening

Næstved Kulturforening er en lille lokal forening, der ønsker at understøtte outsiderkunstnere. Det gør de ved blandt andet hvert år at arrangerer to store, internationale kunstmesser. Den ene hedder ”Handi-Art”, den anden ”Kunst med Sjæl”. Fælles for udstillingerne er, at de udstillende kunstnere har en funktionsnedsættelse af den ene eller anden art – det kan være fysisk og/eller psykisk – og derfor har sværere ved at komme ind på de etablerede kunstgallerier. Oftest er kunstnerne autodidakte, dvs. uden certifikat fra et kunstakademi, og de har sjældent påtegning fra ”Charlottenborg” på deres CV.

På messerne får kunstnerne mulighed for at vise deres værker frem for et større publikum samtidig med at de kan danne nye netværk. Frivillige i Næstved Kulturforening står for det store planlægningsarbejde forud for messerne, de opsøger og behandler ansøgninger fra kunstnere og hjælper med opsætning og nedtagning af stande.

Herudover hjælper Næsted Kulturforening også kunstudøvere med at komme med på udenlandske udstillinger. De står heller ikke tilbage for at give et godt råd til, hvordan du som kunstner kan komme videre med din kunst, hvis du har brug for sparring.

Kunstmesserne afholdes i Det Gamle Ridehus i Næstved, og alle er velkomne til at kigge forbi.

Historie
Ideen med kulturformidling for personer med funktionsnedsættelser fik formanden for Næstved Kulturforening Hernan Gonzalez tilbage i 2002. Hernan, der kom til Danmark som columbiansk sømand i 1973 efter at have fundet en dansk pige, syntes der manglede steder, hvor borgerne på det behandlingscenter i Næstved, hvor han arbejdede havde mulighed for at komme ud og vise deres talenter frem. En dag nævnte Hernan for en kollega, at han gerne ville have Storstrøms Amt med på ideen om at starte noget op.

Lav din egen organisation, så behøver du ikke spørge nogen”, sagde Mikael Fredsgaard. Annelise Madsen, der overhørte samtalen, meldte sig straks som kandidat til kasserer og Hernans kone, Lena blev sekretær. Næstved Kulturforening var en realitet.

Året efter var det europæisk handicapår, og den første kunstudstilling kom op at stå. Den blev døbt Handi-Art – ”handi” internationalt for handicap og ”art” kunst. Udstillingen har været afholdt hvert år siden og i 2015 kom ”Kunst med Sjæl” med. Tre år efter etableringen af Næstved Kulturforening begyndte også udenlandske kunstner at strømme til Næstvedmesserne bl.a. fra Næstveds venskabsbyer.

Bliv udstiller
Hvert år laver Næstved Kulturforening et stort opsøgende arbejde for at finde kunstnere til messerne ved at sende invitationer til forskellige organisationer og foreninger inden for målgruppen af udstillere. Har DU ”noget kunst på hjerte”, og slås du samtidig med en funktionsnedsættelse af den ene eller anden art, er du velkommen til at ansøge Næstved Kulturforening direkte om at komme med på en stand på en af messerne i 2019.

Deltagelse på en kunstmesse giver mange fordele: Ud over at føle fællesskab og danne netværk med andre – det være sig kunstnere, publikum eller frivillige, får du her mulighed for at præsentere din kunst og eventuelt sælge nogle af dine værker.

Har du lyst til at høre om mulighederne for at deltage i en af kunstmesserne enten som kunstner, frivillig eller gæst, er du velkommen til gratis foredrag om ”kunst og psyke” onsdag den 30. januar 2019 kl. 19.00-20.30 i Frivilligcenter Næstved, Farimagsvej 16, Næstved, hvor kunstnere fortæller om deres oplevelser fra deltagelse i kunstmesserne. Du kan også se videoreportage fra Handi-Art 2018.
Tilmelding til adm@frivilligcenter-naestved.dk.

Bliv frivillig
Næstved Kulturforening består af flere undergrupper. Her er Penselsvingerne og Fredagspigerne, der maler sammen, Planlægningsgruppen står for at arrangere messerne, PR-gruppen arbejder med at synliggørelse og Kunstgruppen planlægger det overordnede i organisationen.

Vi kunne godt bruge flere frivillige inden for PR”, udtaler Hernan. ”Vi mangler dig, der kan skrive artikler, nyhedsbreve og posts til sociale medier. Desuden laver vi plakater forud for messerne, så hvis der er nogen med grafiske evner, der har lyst til at være en del af vores fællesskab, er du også meget velkommen”.

Og Hernan fortsætter: ”I forbindelse med messerne kunne vi godt ønske os et par høje og fysisk robuste hjælpere til at hjælpe med opstilling og nedtagning. Glæden ved arbejdet er dobbelt. Jeg nyder glæden ved at se kunstnerne udvikler sig. Og kunstnerne glædes ved at de får mulighed for at vise deres kunst frem og møde andre kunstnere”, slutter Hernan Gonzalez.

NaestvedKulturforening2

 

NaestvedKulturforening4

 

NaestvedKulturforening3

Handi-Art 2018, Det Gamle Ridehus. Ca. 17 stande. Ca. 33 udstillere fra hhv. Norge, Sverige, Polen, Spanien og Danmark.   Jacek Spica, Rafal Matuk, Michal Pnieswski og Piotr Harhaj fra Polen. Hernan Gonzalez, formand for Næstved Kulturforening på knæ til højre. Handi-Art 2018.  

Lena Forshagen og Nita Lorimer fra Sverige. Handi-Art 2018.

 

Faktaboks 
Bliv medlem eller frivillig: hernan4700@gmail.com, mobil 50 91 11 47 (Hernan Gonzalez).
Du kan også melde dig ind via hjemmesiden www.kultur4700.dk.
Kontingent for private medlemmer: 100 kr./år, foreninger 250 kr./år.
Som medlem får du tilsendt materialer, pjecer og plakater vedrørende messerne.
Herudover får du glæden ved at støtte op om psykisk sårbare og fysisk hæmmede personers kunstneriske talenter.

Næstved Kulturforening har 36 medlemmer (dec. 2018) og tre forskellige facebooksider:
www.facebook.com/kultur4700/ Næstved Kulturforening
www.facebook.com/naestved4700/ Kunst med Sjæl
www.facebook.com/4700naestved/ Handi-Art.

Der er afholdt 16 Handi-Art messer og 4 Kunst med Sjæl-messer (2003-2018).

  

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Næstved Kulturforening er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.