imagefp4Kontakt os:

Log på

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nyheder

Vi er her stadig! – Stærke frivillige fællesskaber i Næstved kommune

Vi er her stadig! – Stærke frivillige fællesskaber i Næstved kommune

Vi fejrer frivilligheden og hylder alle fantastiske frivillige, der hver eneste dag gør en forskel...

Hjælp os med at skabe en masse ”larm” på Frivillig Fredag

Hjælp os med at skabe en masse ”larm” på Frivillig Fredag

Kære frivillige sociale foreninger og grupper Arbejdet omkring vores lokale Frivillig Fredag...

Vi har fortsat åbent...

Vi har fortsat åbent...

Frivilligcenter Næstved - De Sociale Foreningers Hus holder fortsat åbent for foreninger og...

AFLYST! Beredskabstjenesten på besøg AFLYST

AFLYST! Beredskabstjenesten på besøg AFLYST

ARRANGEMENTET ER DESVÆRRE AFLYST PGA. STIGENDE COVID-19 SMITTETAL! Bor du brandsikkert? Kan du...

Foreningen Frivilligcenter Næstved udskyder sit årsmøde til april 2021

Foreningen Frivilligcenter Næstved udskyder sit årsmøde til april 2021

Bestyrelsen for Frivilligcenter Næstved har besluttet, som force majeure pga. den aktuelle...

 • Vi er her stadig! – Stærke frivillige fællesskaber i Næstved kommune

  Vi er her stadig! – Stærke frivillige fællesskaber i Næstved kommune

 • Hjælp os med at skabe en masse ”larm” på Frivillig Fredag

  Hjælp os med at skabe en masse ”larm” på Frivillig Fredag

 • Vi har fortsat åbent...

  Vi har fortsat åbent...

 • AFLYST! Beredskabstjenesten på besøg AFLYST

  AFLYST! Beredskabstjenesten på besøg AFLYST

 • Foreningen Frivilligcenter Næstved udskyder sit årsmøde til april 2021

  Foreningen Frivilligcenter Næstved udskyder sit årsmøde til april 2021

Parkinsonforeningen – velkommen i fællesskabet

Parkinsonforeningen dans 2019 webHånden er rolig. Jørgen Wichmann fører ubesværet kaffekoppen op til munden, mens han fortæller, at Parkinsons sygdom er andet end det at ryste. 

Parkinson er en sygdom, der udvikles langsomt over år og de første symptomer er beskedne. Sygdommen karakterises ved stive bevægelser, rysten i hænder, fingre, kæbe og ben samt vanskeligheder med at foretage hurtige bevægelser.

På nuværende tidspunkt kan sygdommen ikke helbredes, men motion og fysioterapi forbedrer mobiliteten meget”, siger Jørgen og han tilføjer ”Har jeg forsømt bare en enkelt træning, mærker jeg det straks, lige som jeg tydeligt ser forskellen hos mine holdkamerater, hvis de springer over”.

Jørgens historie
For omkring 10 år siden bemærkede Annelise, Jørgens kone, at Jørgen var begyndt at gå på en anden måde. Efter en udredning hos først en neurolog og siden Bispebjerg Hospital fik han stillet diagnosen Parkinson. Medicin og fast træning hjælper Jørgen i dagligdagen.

Jørgen har sine faste vandreture ”Rundt om Susåen” sammen med to andre, hvor de udover motionen nyder træer, grønne planter og vandløb, som giver en behagelig følelse i kroppen. Jørgen går i fysioterapi to gange om ugen, og han rider, fordi det styrker balancen. ”Det kniber, når sokkerne skal trækkes på eller knapperne knappes, men jeg cykler stadig rundt på min tohjulede cykel – dog hjulpet lidt på vej af el nu”, siger Jørgen.

Jørgen meldte sig i sin tid ind i Parkinsonforeningen, fordi han ønskede mere viden på området. Det ville også være rart med et sted, hvor han kunne udveksle erfaringer med andre, der havde sygdommen tæt inde på livet. I 2018 var han med til at starte den lokale Klub Næstved op. Da han altid har været glad for at gøre noget for andre, sidder han nu som talsmand for klubben og er redaktør for klubbens blad, der udkommer tre gange om året. Jørgen har også lige sendt et sanghæfte til trykning med 69 udvalgte sange til klubbens arrangementer. Jørgen lader sig tydeligvis ikke kue af sygdom – trods det at han også har måttet forbi sygehuset et par gange de seneste år for at få et par nye knæ og en stomi. Jørgens kone, Annelise lægger et stort stykke arbejde i Parkinsonklubben som kasserer, så udover tre børn og seks børnebørn har parret også foreningsarbejdet sammen.

Parkinsonforeningen Annelise og Joergen Wichmann 2019 webI håb om at kunne være med til at knække koden på sygdommens opståen og helbredelse deltager Jørgen og Annelise begge i et PhD-forsøg. Christoffer Fugl Madelung, der leder undersøgelsen, holdt foredrag om sygdommen i Næstved i maj for 53 medlemmer af foreningen.

Dans, åbenhed og tålmodighed
Jørgen og Annelise danser sammen i Parkinson Klub Næstved hver anden uge under ledelse af eksamineret danseinstruktør Mette Thulin Schweiz. Det har vist sig, at dans har en særlig god virkning på personer med Parkinson. ”Først varmer vi op med solodans, herefter går vi over til pardans, og vi slutter af med Roger And Over’s ”Volvo B18”, siger Annelise begejstret.

Jørgen Wichmann opfordrer alle med Parkinson til at stå frem og fortælle om deres sygdom. ”Det gør livet lettere både for dig og for dine pårørende”. Som eksempel fortæller han om engang, han var til et selskab, hvor der blev serveret et stykke kød, der var lidt sejt. Han kunne ikke selv skære det ud, men borddamen var glad for at hjælpe, da hun hørte, hvad problemet var.

Den parkinsonramte har ofte brug for lidt længere tid til at få ordene sagt, lige som talen tit er ramt af svag, monoton stemmeføring. Vær derfor tålmodig og giv ”taletid” til den parkinsonramte.

Parkinsonforeningen
Meld dig ind i foreningen og få adgang til Parkinsonforeningens mange arrangementer, kurser og aktiviteter i hele Danmark. Du kan også benytte foreningens mange telefonrådgivere bl.a. inden for faggrupperne læge, sygeplejerske, psykolog og socialrådgiver. Og endelig giver det netværk og mulighed for fællesskab.

Klub Næstved har modtaget støtte fra både Næstved Kommune og flere fonde. Pengene kommer medlemmerne til gode ved de forskellige arrangementer – endnu en grund til at melde dig ind.
Kontakt Jørgen Wichmann på tlf. 28 15 13 80 eller mail jw1@privat.dk, hvis du har lyst til at høre mere eller blive medlem af Parkinsonforeningen.

Mange planlagte aktiviteter i Parkinsonforeningen Klub Næstved 2019
14. juni - Forårsafslutning i Frivilligcenter Næstved med lækker frokost, fællessang til Svend E. Larsens akkompagnement og kaffe/te/kage. Tilmelding senest tirsdag den 11. juni på mail: parkinsonklub.naestved@gmail.com.

9. september begynder dansesæsonen igen. Dansen foregår hver anden mandag på H.C.Andersensvej 24 i Næstved. Nye dansere er velkomne – også selv om du ikke er en erfaren danser!

18. september holder Sano rehabiliterings- og genoptræningscenter foredrag i Frivilligcenter Næstved, hvor de fortæller om deres tilbud indenfor træning og behandling.

26. oktober – Besøg af specialiseret Parkinson-sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital, der deler ud af sin viden samt svarer på spørgsmål omkring sygdommen.

30. november – Julefrokost.

 

FAKTABOKS

 • Ca. 7.300 personer lever i dag med Parkinsons sygdom i Danmark.
 • Gennemsnitsalderen ved diagnose-stillelse er 61 år, men sygdommen optræder hos personer helt ned til slutningen af 20’erne.
 • Med et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.
 • Medlemskab af Parkinsonforeningen koster årligt 300 kr. pr. person, 500 kr. for et par. Ønsker et par uden Parkinson medlemskab, koster det 350 kr.
 • Læs mere på www.parkinsonforeningen.dk eller Facebook.

 

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Parkinsonforeningen Klub Næstved er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.