imagefp4Kontakt os:

Log på

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nyheder

Medlemskab 2020 - Vær en del af Frivilligcenter Næstved

Medlemskab 2020 - Vær en del af Frivilligcenter Næstved

Det nye år er i fuld gang, og det er derfor tid til at forny dit medlemskab - eller blive nyt...

Bliv frivillige børnegruppeleder i Kræftrådgivningen/Livsrum Næstved

Bliv frivillige børnegruppeleder i Kræftrådgivningen/Livsrum Næstved

Kræftrådgivningen i Næstved søger frivillige rådgivere til gruppeledelse af deres børnegruppe (ml....

Foredrag:

Foredrag: "Kend din ret - om specialundervisning og hvordan klager jeg"

DH Næstved inviterer endnu en gang til kursusaften "Kend din ret... om specialundervisning og...

Center for Seksuelt Misbrugte åbner i Næstved - bliv frivillig

Center for Seksuelt Misbrugte åbner i Næstved - bliv frivillig

Hjælpen kommer nu nærmere, hvis man har senfølger efter seksuelle overgreb i barndom. Til januar...

Foreningen Vejen Frem Næstved søger frivillige kræfter til at styrke den positive udvikling

Foreningen Vejen Frem Næstved søger frivillige kræfter til at styrke den positive udvikling

Vil du stå for friluftsarrangementer et par gange om året? Eller har du lyst til at være...

 • Medlemskab 2020 - Vær en del af Frivilligcenter Næstved

  Medlemskab 2020 - Vær en del af Frivilligcenter Næstved

 • Bliv frivillige børnegruppeleder i Kræftrådgivningen/Livsrum Næstved

  Bliv frivillige børnegruppeleder i Kræftrådgivningen/Livsrum Næstved

 • Foredrag:

  Foredrag: "Kend din ret - om specialundervisning og hvordan klager jeg"

 • Center for Seksuelt Misbrugte åbner i Næstved - bliv frivillig

  Center for Seksuelt Misbrugte åbner i Næstved - bliv frivillig

 • Foreningen Vejen Frem Næstved søger frivillige kræfter til at styrke den positive udvikling

  Foreningen Vejen Frem Næstved søger frivillige kræfter til at styrke den positive udvikling

Diabetesforeningen Næstved Lokalforening er populær

Ved sidste generalforsamling trådte to bestyrelsesmedlemmer ud af Lokalforeningen, og ind kom de to siddende suppleanter. Man var imidlertid nødt til at afgøre, hvem der skulle være de to nye suppleanter ved afstemning, da hele fire personer stillede op. Se på naestved.diabetes.dk, hvem der vandt valget.

Diabetesforeningen
Diabetesforeningen Næstved Lokalforening har 1.200 medlemmer og er en underafdeling af den landsdækkende Diabetesforening. Den lokale bestyrelse gør sig umage for at finde spændende aktiviteter i lokalområdet til deres medlemmer – både så de ikke skal køre så langt for at høre nyt om sygdommen og for at skabe et værdifuldt netværk.

Medlemmer af lokalforeningen kan frit deltage i netværks-gåture med andre diabetikere hver 14. dag, månedlige caféaftener med inspirerende foredrag om diabetes, sommerudflugt og julearrangement. I år gik den fornøjelige sommertur til Thorsvang Samlermuseum ved Stege og et besøg på øen Nyord. Året sluttes af med Julebanko den 3. december 2019 kl. 19.00-21.30 i cafeen på Munkebocentret.

Efterårsprogram 2019

 • 24. september holder overlæge og forskningschef Niels Jessen fra Steno Diabetes Center Aarhus foredrag om Metformin, der er den type medicin, som type 2-diabetikere typisk starter med.
 • 8. oktober holder Grethe Heslau foredrag om Sense og om, hvordan Sense-livsstilen kan hjælpe til varige vægttag. Grethe Heslau er uddannet mentor i mad og psyke med Sense som speciale.
 • 5. november fortæller ansatte fra Næstved Sundhedscenter om Næstved Kommunes tilbud til diabetikere. De kommer rundt både rundt om sundhed, kost og motion.

Caféaftener holdes på Munkebocentret, Farimagsvej 52, Næstved fra kl. 19.00 til 21.30. Der serveres kaffe/te og kage og tilmelding er nødvendig (se faktaboks).

Diabetesforeningen
Diabetesforeningen arbejder for at forebygge, helbrede og leve godt med diabetes. Ved at melde dig ind i Diabetesforeningen får du fællesskab, medlemsblade, rabatter og tilbud om kurser. Herudover har du adgang til specialistrådgivning om din sygdom, økonomi og motion.
Fællesskab med andre diabetikere kan øge din indsats mod diabetes, virke positivt på humøret, og måske forebygge ensomhed. Du lærer samtidig nogen at kende, som bedre forstår dig, fordi de har samme udfordringer.

Diabetesforeningen Kirsten og Dorte A 2019 webDorte Mørch Andersen
Formand for Diabetesforeningen Næstved Lokalforening hedder Dorte og har haft type 1-diabetes siden hun var syv år. I begyndelsen fik Dorte injektioner med insulin produceret af bugspytkirtler fra grise, men heldigvis lykkedes det i løbet af få år medicinalindustrien at udvikle syntetisk insulin, der er mere rent. ”Mine forældre overlod meget hurtigt kontrollen af sygdommen til mig selv, hvilket jeg tænker har gjort, at jeg lever så godt med min sygdom i dag, som jeg gør. Jeg kender signalerne”, siger Dorte til Frivilligcenter Næstveds hjemmeside.

Dorte får medicin til at regulere sit blodtryk og kolesteroltal. Herudover får hun medicin for at holde en diabetesrelateret nervebetændelse i ro. Udfordringer med en lille blodprop i hjernen har hun også sloges med, men er heldigvis frisk igen. Dorte har insulinpumpe og sensor fastkoblet til kroppen. Sammen hjælper de hendes med at holde blodsukkeret så stabilt som muligt.
Der er lidt øget risiko ved at være gravid, når man har diabetes. Dortes søn kom således til verden ved kejsersnit i 35. uge, da Dorte fik svangerskabsforgiftning. Fødslen gik heldigvis fint for både barn og mor.

Hvad er diabetes
Diabetes, som tidligere blev kaldt ”sukkersyge”, er en kronisk sygdom, hvor bugspytkirtlen enten er ude af drift ”Type 1-diabetes” - eller hvor den fungerer mangelfuldt ”Type 2-diabetes”. Har du først diabetes, er det for resten af livet.

Symptomer på sygdommen er ofte træthed, tørst, øget tissetrang, appetitløshed, vægttab og hudkløe. Diabetes er en meget arvelige sygdom. I de fleste tilfælde skal generne dog kombineres med miljø, før man udvikler sygdommen. Det er vigtigt at komme hurtigt i behandling og ”passe sin sygdom” for at undgå senfølger som blindhed, amputationer, nervebetændelse og skader på lever og nyrer.

”’Hun/han er fuld’, vil mange fodgængere sandsynligvis tænke, når de i menneskemylderet på gaden ser en ukendt, slingrende diabetiker””, siger Dorte Mørch Andersen, og hun fortsætter ”men det kan sagtens være, at den pågældende persons blodsukker er alarmerende lavt. Får hun/han ikke hurtigt noget sødt at drikke eller spise, risikerer den pågældende at blive bevidstløs. Førstehjælp til en bevidstløs diabetiker kan være at made personen med lidt sukkerholdig æblejuice, mens du gnider oppefra og nedad på patientens forside af halsen for at udløse synkerefleksen”.

Hvad kan jeg selv gøre
Kost og motion har stor betydning for udvikling af diabetes, og for hvordan du kommer til at leve med din diabetes, lige som det er vigtigt jævnligt at kontrollere blodsukkeret.
Få lavet et sundhedstjek hos egen læge én gang om året, hvis du føler noget ikke er, som det skal være”, siger Kirsten Bull Jensen, type 2-diabetiker og næstformand i Diabetesforeningen Næstved Lokalforening.

Fakta

 • Læs mere og meld dig ind på den landsdækkende forening www.diabetes.dk.
 • Næstved Lokalforening: www.naestved.diabetes.dk. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte formand Dorte Mørck Andersen på mail naestved@diabetes.dk eller tlf. 31 21 04 14.
 • Facebook.com/Diabetesforeningen Næstved Lokalafdeling.
 • 300.000 danskere har diabetes (2019), og tallet er stærkt stigende.
 • På verdensplan har én ud af elleve voksne diabetes - 75% bor i lavindkomstlandene.
 • Arvelighed: Har mor type 1-diabetes, er der 2% risiko for at børnene får det, har far type 1-diabetes er procenten 5. Har én forælder type 2-diabetes, er risikoen for, at børnene får det 40%; har begge forældre type 2-diabetes, er risikoen 80%.

 

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om Diabetesforeningen Næstved Lokalforening er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.