imagefp4Kontakt os:

Log på

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nyheder

God sommer og på gensyn i august

God sommer og på gensyn i august

Frivilligcenter Næstved og De Sociale Foreningers Hus holder sommerlukket i hele juli. Det...

Ny lokal frivilligjob-portal

Ny lokal frivilligjob-portal

Har du set, at du nu søge efter et lokalt frivillig job via vores hjemmeside? Du kan søge ved...

Nye redskaber til at skabe et sundt psykisk arbejdsmiljø

Nye redskaber til at skabe et sundt psykisk arbejdsmiljø

Læs, hvordan tre NGO’er lykkes med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø og få redskaber til selv...

KURSUS: Få endnu mere ud af samarbejdet med kommunen

KURSUS: Få endnu mere ud af samarbejdet med kommunen

Skal I sparke et nyt samarbejde med jeres kommune i gang, men er I usikre på, hvordan I griber det...

Genåbning af Frivilligcenter Næstved

Genåbning af Frivilligcenter Næstved

Jubii, nu kan vi endelig igen åbne dørene i Frivilligcenter Næstved - De Sociale Foreningers Hus....

 • God sommer og på gensyn i august

  God sommer og på gensyn i august

 • Ny lokal frivilligjob-portal

  Ny lokal frivilligjob-portal

 • Nye redskaber til at skabe et sundt psykisk arbejdsmiljø

  Nye redskaber til at skabe et sundt psykisk arbejdsmiljø

 • KURSUS: Få endnu mere ud af samarbejdet med kommunen

  KURSUS: Få endnu mere ud af samarbejdet med kommunen

 • Genåbning af Frivilligcenter Næstved

  Genåbning af Frivilligcenter Næstved

Prostatakræft – sygdommen der rammer både mænd og kvinder

PROPA PoulErikAndersen 2019Min kone og jeg joker ofte med, at når jeg klapper hende bagi, vender hun sig om og siger ’tak’”. Med humor kommer man langt. Det har Poul Erik Andersen og hans hustru erfaret. Men der er alvor bag ordene. De har begge haft kræft tæt inde på livet. Det er en barsk oplevelse at få diagnosen prostatakræft og herefter skulle forholde sig til nye livsvilkår og begrænsede handlemuligheder afhængig af, hvor alvorlig diagnosen er. Mange mænd er helt uforberedte på udsigten til livslang hormonbehandling, som bl.a. påvirker seksualitet, psykisk velbefindende, knogleskørhed, hjerte-kar-sygdomme, livslængde mv.

Manden bliver ramt fysisk og ofte også psykisk, men det samme gør hans eventuelle livsledsager. I foråret holdt PROPA et arrangement med sexolog Hanne Ryttergaard, og her blev det tydeligt, at for mange er området under bæltestedet svært at snakke om. Det hjalp dog efterhånden, som nogen turde åbne sig og stå frem. Patientforeningen har planer om at afholde flere lignende arrangementer kun for kvinder, hvor de kan søge rådgivning og udveksle erfaringer.

PROPA
PROstatakræftPAtientforeningen PROPA hjælper med viden, anonym rådgivning via hotline, kurser, fællesskab og netværk lokalt med andre, der har det lige som dig.

PROPA, der er en landsdækkende forening, er opdelt i seks regioner med lokalgrupper. Poul Erik Andersen er formand for lokalgruppen Sydsjælland og næstformand i regionen.

Foreningen ligger inde med en udstilling bestående af 12 flotte mandeportræt-plakater fotograferet af fire fotografer. Hver plakat viser en mand, der har prostatakræft, der står frem med et citat om sin situation fx Ole: ”Jeg faldt i snak med min nye nabo. Vi havde meget til fælles - også prostatakræft. Forskellen var bare, at jeg havde fået fjernet hele prostata, og han kun halvdelen. Han havde undgået impotens og inkontinens, men døde et år efter operationen. Jeg mistede en ny god ven, men blev bekræftet i mit valg af at få fjernet hele prostata”.
Udstillingen udlånes til biblioteker, arbejdspladser mv.

Lokalgruppen Sydsjælland
Det undrer mig, at kun 8-9% af mænd, der er i løbende overvågning og behandling for prostatakræft ønsker at være medlem af PROPA. Det ville være dejligt med flere frivillige, der på de sociale medier, i ugeaviser, på hjemmesider mv. kunne synliggøre, hvor stor støtte man kan få ved at melde sig ind i PROPA. Herudover kunne vi bruge flere frivillige med erfaring med prostatakræft til at tale med nye patienter og pårørende i kræftrådgivningen”, lyder det fra Poul Erik.

Efterårsprogram
Mandag den 28. oktober 2019 kl. 15.00-17.00 samt mandag den 25. november kl. 15.00-17.00
Kom og få en snak om de mange problemer der er ved at få en prostatakræftdiagnose, når der er træffetid for mænd med prostatakræft og deres pårørende i Kræftrådgivningen, Ringstedgade 71, 4700 Næstved. Her er en patient/repræsentant fra PROPA samt en pårørende.

Onsdag den 30. oktober 2019 kl. 15.30-18.00
Besøg i stråleterapien i Næstved med efterfølgende foredrag i Kræftrådgivningen om bestråling, mængder og antal gange. Mødested: Kræftrådgivningen, Ringstedgade 71, 4700 Næstved. Tilmelding nødvendig til Poul Erik Andersen.

Tirsdag 19. november 2019 kl. 19.00-21.30
Foredrag: Den tredje alder – se at få papirarbejdet klaret. Om at skrive testamente ved advokat KarinaSejersbøl Christiansen, Advodan. Foredraget foregår i Kræftrådgivningen, Ringstedgade 71, 4700 Næstved. Tilmelding nødvendig til Poul Erik Andersen.

Prostatakræft
Hver dag får 12 mænd i Danmark diagnosen prostatakræft. Hver dag dør 3-4 mænd af sygdommen, så at ”man ikke dør af prostatakræft, man dør med den” er en skrøne! Sygdommen findes i mange former og varierer i aggressivitet.

Hvis samfundet valgte at screene for prostatakræft, kunne man nå at finde flere med sygdommen i tide og helbrede dem”, mener Poul Erik Andersen. ”I dag er det forholdsvis nemt at afsløre sygdommen ved at aflæse PSA-værdien i en blodprøve. Oplever man symptomer, er det ofte for sent at kunne blive helbredt, men der vil formodentligt være efterfølgende livslang behandling”.

Konsekvenser af sygdommen er træthed, manglende potens og manglende interesse for det modsatte køn. Årsagen til sygdommen kendes ikke, men arvelighed har antageligt stor betydning.

Poul Erik og Jonnas historie
Poul Erik fik konstateret prostatakræft for ti år siden. Da sygdommen ramte ham, fik han valget mellem strålebehandling eller fjernelse af prostata. Poul Erik valgte at få fjernet prostata, og det viste sig at være et klogt valg, da skallen på kirtlen også viste sig at være angrebet. Sygdommen holdes nu nede ved hjælp af antihormoner.

Poul Eriks hustru, Jonna Kjær, er med i en pårørendegruppe i kræftrådgivningen. Her taler hun med andre kvinder om, hvordan samlivet ændres og opretholdes, når sygdommen indtræder, hvordan de får mændene til at åbne sig i stedet for at gå med det selv og om, hvilken betydning det har psykisk, at mændene er ramt på deres potens. De deler frygten for, hvordan sygdommen kan udvikle sig og glædes ved samværet.

Jonna blev selv ramt af brystkræft i 2014, fik en brystbevarende operation og skal være i antihormonbehandling i 10 år.

Faktaboks
Har du spørgsmål? Har du lyst til at arbejde frivilligt i lokalgruppen? Ønsker du at deltage i et arrangement? Kunne du tænke dig at låne fotoudstillingen? Kontakt Poul Erik Andersen på tlf. 20 87 43 91 eller på mail pea.propa@gmail.com.

Læs mere og meld dig ind PROPA på hjemmesiden www.propa.dk. Kontingentet er 285 kr. om året for én enkeltperson, 450 kr. for husstand og 5.200 kr., hvis dit firma ønsker at støtte den gode sag. Pårørende er også meget velkomne.

Foreningen har ca. 3.300 medlemmer på landsplan heraf ca. 765 i regionen og ca. 230 lokalt i Næstved.

 

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om PROPA er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.